Assalamualaikum wbt, semalam aku dah berjanji nak share sesuatu kepada kalian kan..
dapat agak tak amende si Punthen ni?
okay sesiapa orang Jowo mesti tahu apa benda ni..jawapannya adalah sejenis makanan..
aku bersyukur sebab ibu selalu mendedahkan aku dan adik-beradik yang lain dengan makanan tradisi Jawa ni..macam entri aku yang lepas Sambal Tahun...
jadi kali ni Punthen pulak..makanan Jawa ni biasanya ringkas tapi berkhasiat, dan yang paling wajib adalah mesti pedas membakar, seolah-olah anda akan mati 8 kali kerana kebakaran lidah dan tekak yang berpanjangan.
dapat agak tak amende si Punthen ni?
okay sesiapa orang Jowo mesti tahu apa benda ni..jawapannya adalah sejenis makanan..
aku bersyukur sebab ibu selalu mendedahkan aku dan adik-beradik yang lain dengan makanan tradisi Jawa ni..macam entri aku yang lepas Sambal Tahun...
jadi kali ni Punthen pulak..makanan Jawa ni biasanya ringkas tapi berkhasiat, dan yang paling wajib adalah mesti pedas membakar, seolah-olah anda akan mati 8 kali kerana kebakaran lidah dan tekak yang berpanjangan.
first and foremost, bahan yang perlu ada:
Beras, 2 pot
Kelapa Parut, 1 pot
Garam, 3 cubit
Air, 5 pot
bahan-bahan untuk 'dressing' dia pulak:
Ikan Bilis, segenggam
Cili Padi, 1/2 genggam
Bawang Merah, 3 biji
Bawang Putih, 3 ulas
serbuk perasa
Garam
Cara-cara:
1. basuh lah cam biasa beras tu, pastu masuk air dan kelapa parut dan garam
2. gaul- gaul atas api yang sederhana macam nak masak bubur.
3. masak sehingga beras itu bertukar menjadi nasi dan seakan hancur sedikit, jangan hancur sangat
4. keadaan dia mesti seakan bubur tapi tidak lembik sangat, so so je lembik dier
5. tuang dalam loyang bulat ke 4 segi ke, dan ratakan permukaan, macam buat kuih loyang tu
6. biarkan dia sejuk
untuk dressing:
just tumbuk je semua benda alah tu bagi lumat, guna pengisar pon boleh kalau pemalas
pastu saute (tumis) atas minyak yang sedikit
masuk serbuk perasa dan garam secukup rasa
cara hidangan:
potong Punthen dalam loyang tu ikut cara anda
dan makan bersama sambal ikan bilis tadi
Punthen |
Selamat Mencuba
pernah dengar, tapi belum berkesempatan untuk merasa :)
BalasPadamsenang je buatnyer..hang buat, hang rasa sendiri..x sodap jgn salahkn ibu mengandung..
Padamaw awwwwww lapar pulak. gulp!
BalasPadamaww aww..
Padamaper nie dowh??? hahaha....
BalasPadamape dowh..punthen dowh..ko dok johor..xpnh dgr ker?? hehehe..
Padamwow... xpernah mkn n tgk menu jowo yg ni..hehehe...
BalasPadamkalo laok2 n9 tu boley la..huhuhuh